Sång på vigsel och bröllop

Att sång och musik har en given plats på vigsel, bröllop och andra stora ceremonier är självklart för mig eftersom det alltid har varit ett viktigt sätt för mig att uttrycka och uppleva det som är större än bara orden. . När jag sjunger vid andras vigsel och bröllop vill jag genom musiken, texten och samspelet med medmusikerna och brudparet skapa något härligt. Jag vill genom sången inrama den vackra händelsen och skapa ett litet skönt ”rum” .

Petra Valman är här bokad till en vigsel och sjunger för ett brudpar och deras gäster.
Petra Valman sjunger här för ett brudpar och deras gäster på en vigsel i St Birgittakyrkan i Knivsta. Foto: Katarina Hjertstedt

Val av vigselsånger

Ni som lyssnar mycket på sång och musik och ni som själva musicerar har nog en idé om vilken musik eller vilka sånger ni vill ha på er vigsel och ert bröllop. Sånger är ju så mycket personliga associationer och känslor. När jag sjunger på vigslar och bröllop vill jag gärna sjunga sådana sånger som brudparet tycker om. Det är en fördel om det fungerar bra att göra med musikern jag musicerar med. Jag tycker också det är trevligt att få anpassa lite efter årstiden, sammanhanget  och min röst.

Jag har träffat en del brudpar som inte har så många idéer på vilka sånger de vill ha. Då hjälper jag också gärna till med idéer till repertoar.

Helkroppsbild från sidan på Petra Valman när hon sjunger på en vigsel i en kyrka.
Här sjunger jag Voi Che sa Pete /Mozart på en vigsel. Foto: Katarina Hjertstedt

Hjärtligt tack Petra för din medverkan på vår högtidsdag!
Du är en viktig del i att vigseln och hela arrangemanget blev så väldigt lyckat! Kramar!

Min sångarbakgrund

Jag har sjungit olika stilar genom åren även om klassisk sång är min musikaliska hemvist. Men jag sjunger till exempel också jazz och visor av olika slag, mer eller mindre popiga. Eftersom jag sjunger ganska mycket opera så det är inte svårt för mig att göra någon pampigare sång.

Lyssna: solist vid vigsel

Liveinspelning när jag sjunger Sommarnatt av Schrader på en vigsel i juni 2019. Flera brudpar som gift sig runt midsommar har velat ha den.

Bröllopsdagen – en viktig dag för mig

Jag gifte mig när jag var 23 år, jättekär och med en skön känsla i maggropen. Min familj och min mans familj kände inte alls varandra och var både väldigt olika och väldigt lika. Våra gemensamma vänner kände inte våra familjer. Och så skulle vi få ihop det här till vår livs högtid och fest…. Mycket var fantastiskt tyckte jag! Jag kommer till exempel aldrig glömma den fantastiska möhippan jag fick precis efter att jag tillfrisknat från körtelfeber. Jag kommer heller aldrig glömma den fantastiska solist vi hade vid vår vigsel. Vigseln och bröllopet är en väldigt viktig dag för alla som väljer att gifta sig tänker jag. 

Två familjer binds ihop

Vigseln är en viktig dag för alla brudpar samtidigt som varje brudpar är alldeles unika. När jag och min man gifte oss sade vår fotograf just detta, att varje brudpar är unikt. Vi skrattade och tyckte att det lät lite som en klyscha men nu tänker jag att det är verkligen sant. Även vännerna, familjerna och sammanhanget som formar oss är unika. Olika personligheter, relationer, kulturer, sexualiteter och nationaliteter tillför så olika saker till brudparets gemensamma liv och till vigseln och bröllopsfesten. Efter bröllopet började en resa av att sammanföra två familjekulturer för oss. Det har under vissa perioder varit utmanande för mig.

Bröllop mitt i livet och livet mitt i bröllopet

Nu är jag mitt i livet och har barn. Jag har hunnit gå igenom fler faser i livet än jag hade gjort när jag gifte mig. Om vi hade gift oss idag hade förmodligen bröllopsdagen blivit på ett annat sätt än den blev. Jag har vänner och familj som gift sig en gång, som jag. Jag har andra vänner och syskon som både hunnit gifta sig och skilja sig. Vissa har startat om och gift om sig och andra har valt att leva utan partner ett tag. Jag tänker ibland på att de olika faserna i livet påverkar oss och våra relationer och val. Även tiden vi lever i påverkar oss men på ett sätt som är svår att riktigt veta hur.

Bröllopsdagen – en milstolpe i livet

Jag har många fler frågetecken kring giftermål idag än vad jag hade när jag var 23. Samtidigt vet jag att giftermålet kanske varit min största och viktigaste milstolpe i mitt vuxna liv. Jag är tacksam varje dag att jag får leva med min man.

Kontakt

Om du vill ha kontakt med mig för bokning av sång till vigsel och/eller bröllop är det bara att skriva till mig. Min e-postadress är sopran@petravalman.se Det går också bra att ringa mig på tel 073-8332532.

Hur mycket kostar det?

Jag tar 3500 kr på faktura för två sånger. Därtill tillkommer reseersättning från Knivsta. Jag skickar fakturan via mejl efter utfört uppdrag. Om restiden överstiger 30 min tillkommer en framkörningsavgift.

Andra högtider

Jag sjunger också på andra högtider såsom dop och begravningar. Välkommen att också kontakta mig för sådana tillfällen också!