Släpp ut magen, vetja!

Går du och konstant drar in magen? Du är inte ensam! Det gör jättemånga. Allt från pinn-smala till medelstora och tjocka människor drar konstant in magen. Män som hen som kvinnor. Vi har lärt oss att det är så vi ska se ut. Vi ska ha getingmidja! Men vad gör detta med våra kroppar? Jo, det stänger av den jätteviktiga andningsfunktionen där diafragma rör sig ner och upp mitt i kroppen och magen samtidigt rör sig ut och in. Vi börjar andas högt upp med endast övre delen av bröstkorgen involverad och luften kommer inte hela vägen ner i lungorna.

Svin som vilar på marken och släpper ut magen.

Vill du se tjock ut? Nej. Vill jag se tjock ut? Nej. Det är alltså anledningen till att vi drar in magen. Men hur ser vi då ut istället med den där indragna magen? Tja, vi ger ett kontrollerat och spänt intryck och på sikt tappar vi klang i rösten och drar på oss spänningar och smärta i kroppen.

Mina råd till dig för att bibehålla din optimala röstklang och ändå se snygg och smal ut är att

 • fokusera på den du möter istället för på dig själv – se den du möter i ögonen – var närvarande. Den personen kommer då att se hela dig (kropp och själ) istället för att granska din storlek
 • träna din bäckenbotten kontinuerligt
 • träna den djupa mag- och ryggmuskulaturen kontinuerligt
 • gör balansövningar för en god linje/balans/hållning i kroppen
 • släpp ut magen vid inandning
 • spänn av i käken (är det svårt? – håll en centimeters mellanrum mellan över- och underkäke även när du har munnen stängd)

Dessa övningar kommer trimma din kropp en aning och om du samtidigt bestämmer dig för att sluta dra in magen i vardagen kommer du få tillgång till din andningsmuskulatur som får jobba så elastiskt som den vill och som i sin tur kommer att öka förutsättningarna för att din röst kommer fungera finfint. Har du spänningar i kroppen kommer dessa förmodligen också minska.

Så – släpp ut magen vetja!

Kroppens volym behöver få variera

Vi är inte en storlek. Lungorna kan ta in upp till 6 liter luft på en lång person! Om du fyller 6 liter luft i en påse – hur stor blir den då jämfört med ingen luft alls? Du förstår vad jag vill komma till – då du är full med luft är du större än då du har lite luft i lungorna. Expansionen och kontraktionen av kroppen behöver få ske organiskt för att vi inte ska dra på oss spänningar i kroppen. Det blir inte bra om vi muskulärt kontrollerar kroppen till en konstant volym.

Många anledningar till kroppens varierande volym

Dessutom är magen full med inälvor och då och då mat av varierande mängd. Detta behöver få ta plats om vi inte ska dra på oss spänningar i kroppen.

Varför vill magen ha plats när vi andas in?

Att magen vill ta plats när vi andas in är en kedjereaktion av att luften fyller lungorna, diafragma sänks och magen buktar ut. Diafragma är en stor inandningsmuskel mitt i kroppen som nästan ser ut som ett paraply. Diafragma delar av bukhålan från bröstkorgen. Du kan se bild på diafragma här.

Så funkar rösten

Andningen är den första av de tre grundläggande delarna i röstfunktionen. När luften trycks ut från lungorna passerar de stämbanden som vibrerar och därmed bildas ljudvågor. De övriga delarna i röstfunktionen är fonation/ljudbildning och artikulation. Eftersom andningen är så viktig för röstfunktionen påverkas röstens kvalitet långsiktigt av en konstant kontraherad mage.

Avslutningsvis – släpp ut magen och tappa hakan – voilá! nu är du redo att tala hela dagen lång!

2 svar på ”Släpp ut magen, vetja!”

 1. Bra att få veta, eftersom jag har reflux.läste nånstans att man ska dra in magen så mycket det går , ochsedsn slappna av. Är det bra för magmunnen ? Och en undringar till..in röst har blivit skrovlig..Blir den bättre med andningen.

  Svara
  • Att dra in magen så mycket det går och sedan slappna av är inget jag känner till hjälper mot reflux.
   Andningsfunktionen är grunden i röstbildning. En god andningsfunktion är alltså grunden till en god röstfunktion.

   Svara

Lämna en kommentar