Boka sånglektion

Boka sånglektion ONLINE eller LIVE!

Du är välkommen att boka sånglektion eller röst coaching hos mig och utveckla din röst

Sångtekniska övningar

Sångundervisningen hos mig innehåller ofta sångtekniska övningar. Alltså mycket tonbildning.

Beroende på elevens röst gör jag övningar som utvecklar

  • en god ansats på tonen
  • rörlighet i rösten – att sjunga koloraturer/snabba tonföljder
  • en god resonans / resonansbalans
  • förmågan att hålla ut fraser och toner
  • balanserade övergångar mellan registren i rösten
  • stort omfång – uppåt och neråt
  • dynamisk kontroll – möjlighet att sjunga starkare (crescendo) och svagare (diminuendo)

Online eller live

Jag undervisar både online och live. För Onlineundervisningen använder jag Google Hangouts som verktyg. Ange när du bokar sånglektion i vilken form du vill ha den.

Lite om min sångarbakgrund

Jag har sjungit så länge jag kan minnas och jag har alltid varit fascinerad av röst; både tal och sång. Jag har också alltid älskat teater. Och älskat musik. Mitt röstintresse har medfört att jag tagit många sånglektioner, gått flera sångutbildningar och att jag också har utbildat mig till logoped. 

Sång-/taltekniken

Att utveckla sin röst ser jag som en personlig resa. Eftersom sånginstrumentet bor i kroppen är sången liksom beroende av både hur vi mår och i vilken fysisk form kroppen är. Sången ihop med livet eller sången mitt i livet. Resan startar när vi vill – när vi aktivt börjar reflektera och jobba med rösten i tal eller sång eller både och.

Jag har mest sjungit klassisk sång när jag själv har tagit sånglektioner och eftersom jag älskar att spela teater har det varit naturligt för mig att sjunga opera – då har jag både fått utveckla rösten och spela teater. Men hela min uppväxt sjöng jag massor med visor och sånger varje dag i olika genrer. Det var min avkoppling efter skolan.

Musiken

Jag tyckte det var tråkigt att spela blockflöjt i trean eftersom man inte kunde sjunga när man spelade. Så jag satt hela sommarlovet innan fyran och lärde mig att spela ackordspel på gitarren och sedan lärde jag mig att spela brukspiano. Det var ännu bättre. Då kunde man ju sjunga till. Jag tycker om att sjunga i olika genrer även om jag mest sjunger klassiskt.

Det som var bra med att spela blockflöjt var att man lärde sig noter. Det är så bra att kunna läsa noter, rytmer och tonhöjder, när man ska sjunga. Här finns en hemsida man kan använda om man vill utveckla sitt notläsande. Att kunna spela ackompanjemanget till sin sång är bra tänker jag. Man förstår liksom sången eller stycket lite bättre då även om man inte ska spela det själv på framförandet. Att förstå den musikaliska helhetsbilden.

Texten/språket

Jag skrev förut om att utveckla sin röst är som en personlig resa. Vår person och identitet finns bland annat i språket tänker jag. Jag har alltid haft lätt för det svenska språket men sången har fått mig intresserad av många språk. När vi sjunger förmedlar vi via språket. Vi avslöjar lite om oss själva. Detta är det speciella för sånginstrumentet. Det skiljer ut sig från alla andra instrument genom bl a detta. Att arbeta med sång är att arbeta med texter, både sitt eget och kanske på andra språk. Det är att jobba noga med språkljud och att kommunicera.

Jag tänker att för att utveckla sångrösten är det bra att jobba med alla dessa delar; tekniken, musiken och texten/språket. För att utveckla talrösten behövs inte så ingående kunskap om hur man läser rytmer och toner från ett notblad men att utveckla talrösten berikar sångrösten och vice versa alltså utveckla röstinstrumentet . Vi har en röst. Vi sjunger med samma röst som vi pratar.

Om du kommer till mig för en eller flera sånglektioner kommer jag jobba med ovan nämnda saker. Har du själv ett specifikt mål för lektionerna kommer jag göra så gott jag kan för att hjälpa dig med det.

Utveckla ditt sjungande på andra sätt än genom sånglektioner

Som jag skrev är det bra att kunna språk när vi ska sjunga så att ta en språkkurs eller kommunicera med en fransos är ett sätt att utveckla ditt sjungande på franska t ex. 

Om du sjunger en specifik genre eller musik av en viss kompositör är det ofta väldigt utvecklande att sjunga med någon musiker som är väl förtrogen med just den musiken. 

Att lära känna sin kropp och få kroppskontroll genom t ex yoga och andningsövningar är ofta jättebra för sången.

Sånglektioner är med andra ord bara ett sätt att utveckla sången!

Din kostnad för sånglektioner hos mig

Jag tar 500 kr/h + moms på faktura. Alltså 625 kr. 

För barn kan det vara lagom med en lektion på 30 min medan jag gärna jobbar 45 eller 60 min med vuxna. Jag mejlar fakturan efter sånglektionen till dig.

Avbokning

Avbokning ska göras 24 h innan lektionen börjar. Efter det debiteras sånglektionen.

Undervisningslokal

Jag undervisar hemma hos mig på Plommonvägen 131 i Knivsta. Det ligger 10-15 min med bil och tåg från Uppsala.

Kontakt för att boka sånglektion

Om du vill boka sånglektion eller tallektion är det bara att skriva till mig på sopran@petravalman.se eller ringa mig på 0738332532 så hittar vi en tid.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *